Zeekatten

Elk jaar is het weer een hoogtepunt voor sportduikers: het paringsritueel van de zeekat in de Oosterschelde. Een adembenemend schouwspel dat de Collectie Nederlandse Natuurbeelden schitterend in beeld brengt. Bekijk de unieke onderwaterbeelden in dit dossier.
 
Zeekat (still Collectie Nederlandse Natuurbeelden)Sepia
De zeekat wordt ook wel sepia genoemd. Het dier heeft acht tentakels en daartussen twee langere vangarmen om zijn prooi te grijpen. Deze eet hij met zijn snavelvormige bek die tussen de tentakels ligt. In zijn huid zitten pigmentcellen waarmee hij van kleur kan veranderen en zijn uiterlijk aan zijn omgeving kan aanpassen. De zeekat heeft geen botten, maar een interne skeletschelp. Deze schelp, bekend als zeeschuim of het knaagspeeltje in de kanariekooi, spoelt vooral in de zomer volop aan op het Nederlandse strand.
 
Paren
Zodra het zeewater in het voorjaar opwarmt trekken de zeekatten massaal vanuit de Noordzee naar de Oosterschelde om zich voort te planten. Het paringsritueel kan uren duren. Het mannetje volgt het vrouwtje overal en streelt haar met zijn mondtentakels. De paring eindigt in een wilde omstrengeling waarbij de dieren sterk van kleur veranderen. Dit is het moment waarop de bevruchting plaatsvindt.
 
Eieren met jongen (still Collectie Nederlandse Natuurbeelden)Eieren
Direct na de paring zet het vrouwtje honderden eieren af op wieren en dunne substraten, zoals touw. De eieren zien er uit als druiventrossen. Het vrouwtje spuit er tijdens de afzetting inkt overheen om ze te beschermen tegen belagers. Maar soms is bij de laatste leg de inkt op en kan je de jonge zeekatjes in de ransparante eitjes zien zitten.
 
Jonge zeekatten
In de vroege zomer komen de eitjes uit. De pasgeboren zeekatjes zijn dan nog geen centimeter groot, maar zien er al net zo uit als de volwassen dieren. Ze gaan direct op jacht naar kleine vissen, krabben en garnalen.
 
Najaarstrek
In het najaar, als het zeewater afkoelt en de dieren flink zijn gegroeid, trekken de zeekatten weg uit de Oosterschelde. Op naar de Noordzee en het grensgebied met de Atlantische oceaan om anderhalf jaar later weer terug te keren om hier te paren.

Meer videos binnen dit dossier

Volwassen mannetjes die rivaliseren met soortgenoten en waken over de...
00:08:36
Trossen met eieren waarvan enkele transparant zodat de jongen zichtbaar...
00:06:49
Verschillende vrouwtjes die hun eieren afzetten op takken vol trossen....
00:02:41
Een gewone zeekat of sepia zet eitjes af in de Oosterschelde.
00:07:14
Een hele jonge katvis (inktvis) of sepia zwemt over de bodem van de...
00:02:52