Reeën

De Collectie Nederlandse Natuurbeelden bevat een ruime hoeveelheid beeldmateriaal van reeën in de natuur. Dit dossier toont een selectie. Van de paring tijdens de bronst tot pasgeboren kalfjes.
 
Soort hert
reeën, herten, hoefdieren, natuurbeelden, Collectie Nederlandse Natuurbeelden, filmpjes, clips, beeldbank, beeldmateriaal, bewegende beelden, natuur, dieren, planten, landschappen
Het ree is een klein soort hert dat vrijwel overal in Nederland voorkomt. Hij leeft in bossen met open plekken en aangrenzende velden. En ook in duinen, akkerbouwgebieden, heide- en rietvelden. De mannetjes zijn iets groter dan de vrouwtjes en qua grootte vergelijkbaar met een grote herdershond. Reeën hebben in de zomer een zandgele tot roodbruine vacht. In de herfst wordt deze langer en verkleurt tot grijsbruin. Opvallend is de grote geelwitte vlek op het achterwerk. 
 
Herkauwer
Reeën zijn echte herkauwers. Ze eten onder andere grassen, kruiden, bladeren en knoppen van bomen en struiken. Eikels, beukennootjes en paddenstoelen staan ook op het menu.
 
Gewei
De volwassen reebokken hebben een gewei dat jaarlijks in de late herfst wordt afgeworpen en dan opnieuw groter aangroeit. Het gewei is begroeid met een bast, een soort dichtbehaarde huid met zenuwen en bloedvaten. Deze bast beschermt en voedt het groeiende gewei.
reeën, herten, hoefdieren, vegen, gewei, natuurbeelden,Collectie Nederlandse Natuurbeelden, filmpjes, clips, beeldbank, beeldmateriaal, bewegende beelden, natuur, dieren, planten, landschappenAls het gewei volgroeid is sterft de bast en veegt de reebok de dode bast van zijn gewei. Hierbij schuurt hij zijn gewei heftig tegen takken en boomstammen. Het vegen kan enkele uren, maar ook enkele dagen kosten. Soms kan je een bok tegenkomen met de ene helft van zijn gewei geveegd en de andere helft nog helemaal in de bast. Ook kunnen er nog dagenlang stroken aan het gewei hangen.
 
Bronsttijd
Juli en augustus is de bronsttijd. De bokken maken korte hese blafjes en jagen achter de geiten aan om te paren. De vrouwtjes zetten het daarbij vaak hard op een lopen, met hun jongen in volle vaart achter zich aan. De geiten die niet drachtig raken in de zomer, worden in oktober een tweede keer bronstig.
 
Reekalfjes
kalveren, reekalfjes, reeën, herten, hoefdieren, natuurbeelden, Collectie Nederlandse Natuurbeelden, filmpjes, clips, beeldbank, beeldmateriaal, bewegende beelden, natuur, dieren, planten, landschappenDe ree is het enige hoefdier met een kiemrust. Dit wil zeggen dat het embryo pas na een verlengde draagtijd in december tot ontwikkeling komt. Eind mei, begin juni, worden de kalveren geboren. Ze liggen verdekt in het gras en worden in het begin zes tot tien keer per dag gezoogd. De rest van de tijd zijn de kalveren alleen en onbeschermd. Na een jaar verlaten ze hun moeder en zijn ze geslachtsrijp.
 
Bekijk hieronder een aantal fragmenten van deze fascinerende dieren. Nog meer clips? Ga naar het totaaloverzicht van reeën in de Collectie Nederlandse Natuurbeelden.

Meer videos binnen dit dossier

Op een weilandje bij een bosrand loopt een roodbruine reebok.
00:05:07
In een winters bos- en heidelandschap loopt een sprong reeën over de hei...
00:05:12
Een reebok vecht met een tak.
0:06:02
Luchtopnamen vanuit een helicopter van een groep reeën op de Bussumer- en...
0:03:30
Een reebok staat rustig te herkauwen.
0:07:59
In een weiland loopt een drachtige reegeit.
0:04:40
Op een heideveld in het Gooi rent een groepje reeën naast een fietspad met...
0:05:01
Een reebok, nog gedeeltelijk in de wintervacht, op een bospad.
0:03:01
In een weiland lopen reeën, twee reegeiten en een reebok.
0:04:47